heading bivokspapir

Hva er bivokspapir?

Bivokspapir er et godt, og plastfritt, alternativ til blant annet plastfolie.

Bivokspapiret lages av stoff (som regel bomull), satt inn med bivoks, jojobaolje og treharpiks, og av og til også andre ingredienser. 

Hvordan bruke bivokspapir

Bivokspapiret formes med varmen fra hendene dine.

bivokspapir brukSkal du for eksempel legge det over en skål legger du det over skålen og legger hendene dine på kanten og bretter det ned på sidene. Varmen fra hendene er akkurat nok til å gjøre papiret litt mykt slik at det formes. Hvis du setter bivokspapiret i kjøleskapet så det kjøles ned blir det stivt.

Bivokspapiret kan også brukes til nedfrysning, men det anbefales ikke å fryse det ned i mer enn en måned.

Bivokspapir passer godt til å pakke inn for eksempel en halv avokado eller annet frukt og grønt. Det egner seg også godt til å pakke inn brød og bakevarer. Det er også et godt matpapir til matpakka. Bivokspapiret bør ikke brukes til innpakning av rått kjøtt. 

Hvordan vaske bivokspapir?

Sik vasker vi bivoksarkene våres: 

1. Skyll med KALDT vann
2. Vask med myk oppvaskkost og mild såpe
3. Skyll av såpen med KALDT vann
4. Klapp tørt med kjøkkenhåndkle
5. Heng til tørk
6. Brett sammen, klar for å brukes igjen

Vedlikehold

Det er viktig å ikke utsette bivokspapiret for sterk varme, da vil bivoksen smelte.

Bivokspapiret vil av og til ta farge fra maten, for eksempel fra rødløk. Dette vil nok ikke alltid være mulig å få vekk, se på det som et personlig mønster.

Bivokspapiret holder i ca 1 år, avhengig av bruk. Når det begynner å fungere dårligere kan du forlenge levetiden ved å sette det inn med bivoks på nytt. Du kan ogå forlenge levetiden ved å dele det opp og bruke som mellomleggspapir i matpakka. Hvis ikke fungerer det veldig godt som opptenningsbrikketter, bare del det opp i striper. Bivokspapiret kan også komposteres.

Det er også mulig å lage bivokspapir selv, det er en god bruk av gjenbruksstoffer. Se hvordan på Grønare kvardag.